Telefon casus yazılımları, etkinliğinizi izleyip raporlamak ve bir üçüncü tarafa bilgi vermek için bilgisayarınıza gizlice bulaşan yazılımlardır. Ziyaret ettiğiniz web sitelerini, indirdiğiniz dosyaları, konumunuzu (bir akıllı telefon kullanıyorsanız), e-postalarınızı, kişilerinizi, ödeme bilgilerinizi ve hatta hesaplarınızın şifrelerini izleyebilirler.
Bu Yazının İçeriği
Casus yazılım sinsidir ve çok iyi gizlenir. Bunu genellikle, kendini işletim sisteminize bağlayarak bellekte yerleşik bir program gibi arka planda çalışarak yapar. Bazen de kendini masum bir dosya ve işletim sisteminizin hayati bir parçasıymış gibi gösterir.
Casus yazılımlar, görünüşte meşru programlara eklenmiş olarak bile gelebilir. Dikkatli bakarsanız muhtemelen küçük fontta yazılmış detaylar arasında belirtilmiş olduğunu görürsünüz. Yine de hileli indirme işlemlerine eklenmiş halde veya kimlik avı saldırısı yoluyla gelmesi daha olasıdır.
Alman dergi Der Spiegel‘e göre, devlet kurumları iTunes aracılığıyla bile casus yazılım ekleyebiliyor. Yüklenen yazılım, FinFisher gibi, Facebook ve Skype hesaplarınızı gözetlemelerine ve e-postalarınızı incelemelerine imkan verebiliyor. Ve hükümetler bunu yapabiliyorken suçluların da böyle bir fırsattan her yerde yararlanmaya çalışacağına emin olabilirsiniz.
Casus yazılımlar masaüstü veya dizüstü bilgisayar, tablet, iPhone ya da Android akıllı telefon gibi her türlü cihaza yüklenebilir. Bilgisayarlar, casus yazılım yaratıcılarının esas odak noktasıydı, ancak şimdi Android telefonlar, iPhone’lar ve tabletlerdeki güvenlik açıklarından da yararlanıyorlar.
Bu makalede, dikkat etmeniz gereken casus yazılım türlerini açıklayarak, bunları bilgisayarınızda veya akıllı telefonunuzda nasıl tespit edeceğinizi ve ortadan kaldıracağınızı göstereceğiz. Üstelik, hem Android telefonlarda hem de iPhone’larda casus yazılımları nasıl tespit edeceğiniz konusunda bazı ipuçları da vereceğiz. Yani hangi mobil cihaz türüne sahip olursanız olun bu bilgiler işinize yarayacak. Burada, gizliliğinizi korumak için bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz.
Farklı casus yazılım türleri, farklı bilgi türlerini izlemeye odaklanır. Örneğin bazıları nispeten masumdur ve verileri reklam verenlere göndermek için web’de gezinme davranışınızı izlemek ister. Bazıları, kişilerinizi veya coğrafi konumunuzu takip eder. Ağ kimlik bilgilerini ve parolaları çalmaya odaklananlar ise alenen suçludur.
Ne yaptıklarını ve nasıl yaptıklarını görmek için başlıca casus yazılım gruplarına bakalım:
Bankacılıkta kullanılan bazı casus yazılımlar, çift yük bırakmak için benzer kötü amaçlı yazılımlarla bile iş birliği yapar; Emotet’in Dridex’i “bırakması” gibi. Bilgisayar sahipleri Emotet’i kaldırsa bile diğer casus yazılımlar çalışmaya devam edebilirdi. Günden güne daha fazla casus yazılım türü bir başka casus yazılım türüyle birlikte geliyor, dolayısıyla tek bir tehditle değil, birden fazla ve karmaşık tehditlerle karşı karşıya kalmanız mümkün.
Tüm bu casus yazılım programları tehlikeli ama neyse ki onlara karşı korunmanın yolları da var.
Casus yazılımlar bilgisayarınıza veya akıllı telefonunuza nasıl gelir? Birkaç yolla ulaşabilirler.
Birincisi, sizi izlemek için başka biri tarafından kasten kurulabilirler. Telefonunuzun ekran kilidini kullanmanız gerektiğinin nedenlerinden biri budur; cihazınızı yetkisiz erişime açık bırakmamalısınız.
Casus yazılımlar büyük olasılıkla, bizzat yüklediğiniz bir program veya uygulamayla birlikte gelir. Genellikle indirme yöneticileri, kayıt defteri temizleyicileri gibi faydalı bir yazılım kılığına girmiş programlar aracılığıyla indirilirler. Bazen, video oyunları ile birlikte gelirler. Hatta gerçek, faydalı programlarla bir yazılım paketine dahil edilmiş halde bulunabilirler. Hem Apple hem de Google, casus yazılımların işletim sistemlerine sızmasını önlemek için elinden geleni yapsa da casus yazılım içeren paketler Google Play Store’a erişmeyi başardı, bu yüzden çok dikkatli olamazsınız.
Casus yazılımlar kimlik avı yoluyla yayılabilir; tıklandığında casus programı indiren bağlantılar içeren e-postalar gönderebilir. Sahte bir web sitesi aracılığıyla da bulaşabilir; örneğin saygın bir kuruluşa aitmiş gibi görünen ancak aslında sahte olan ve bağlantıları casus yazılımı indirmeye veya tarayıcınıza yüklemeye başlayacak bir web sitesi.
Casus yazılımlardan kaçınabilir misiniz? Aşağıdaki birkaç temel ipucu, bilgisayarınızda veya akıllı telefonunuzda casus yazılımla karşılaşma olasılığınızı azaltacaktır:
Casus yazılım programını bulamasanız bile, programın belirtilerini tespit edebilirsiniz. Örneğin bilgisayarınız giderek daha yavaş çalışmaya başlarsa, bu durum güvenliğinin tehlikeye atıldığının bir işareti olabilir. Aşağıdaki ipuçlarına dikkat edin:
Bu küçük işaretlerden biriyle karşılaşırsanız, casus yazılım taraması yapmak için bir casus yazılım algılama ve kaldırma programı kullanmalısınız (bazı antivirüs yazılımlarında kötü amaçlı yazılım algılama özelliği de vardır). Sonrasında bu programı kaldırabilirsiniz.
Windows bilgisayarlarda, Görev Yöneticisi’ne bakarak kötü amaçlı programları bazen tespit edebilirsiniz. Ama bazen de Windows sistem dosyaları olarak gizlenirler. Apple sistemlerinde Etkinlik Monitörü, çalışan programların durumunu kontrol etmenizi sağlar.
Casus yazılım kendini gizlemekte çok iyi olduğundan bunu kaldırmak yalnızca uygulamayı kaldırmak kadar kolay değildir; hatta bazı casus yazılımlar bir tür diriliş özelliğine sahiptir. Bu en basit haliyle, casus yazılımı kaldırmaya çalışırken cihazınız internete bağlıysa kendini tekrar indireceği anlamına gelir. Casus yazılımların kaldırılması zor olsa da birkaç farklı kaldırma yöntemi vardır:
Casus yazılımı kaldırdıktan sonra izlerini de silmek için internet önbelleğinizi temizleyin. Bilinmeyen bir işlem olup olmadığını kontrol etmek için finansal hesaplarınızı gözden geçirin ve e-postanız dahil olmak üzere tüm hesaplarınızın şifrelerinizi değiştirin (güçlü şifreler kullanın ve aynı şifreyi birden fazla hesap için kullanmayın).
microsoft ace oledb 12.0 hatası,oledb 12.0 provider not registered,microsoft access database engine indir,accessdatabaseengine.exe indir,oledb provider…
Microsoft, uzaktan farklı cihazları kontrol etmeye yarayan Uzak Masaüstü uygulamasına desteği keseceğini duyurdu. Onun yerine…
office 2021 etkinleştirme, office 2021 lisans anahtarı, office 2021 ürün anahtarı, office 2021 aktivasyon, office…
Microsoft Office 2016, güçlü özellikleri ve kullanıcı dostu arayüzü ile hala popülerliğini koruyan bir ofis…
Office 2019 etkinleştirme, Office 2019 ürün anahtarı, Office 2019 lisans, Office 2019 serial key, Office…
2025 e-imza, e-imza nedir, e-imza nasıl alınır, e-imza başvurusu, e-imza ücreti 2025, e-imza fiyatları, e-imza…