Genel

Google Yeni Bir Programlama Dilini Tanıttı

Google Yeni Bir Programlama Dilini Tanıttı

Google geliştiricileri yazılım ve programlama denince akla ilk gelen şeylerden biri olan ancak artık eskimeye başlayan C++’ın bir halefi olarak gördükleri Carbon adlı yeni bir “deneysel” açık kaynak programlama dili başlattı.

Gelişen teknolojiyle birlikte yazılım ve programlama bilmek son derece önemli hale geldi. Herkesin fiziksel olarak yazılım veya programlama kurslarına gidecek vakti veya imkanı olmadığını düşünerek kendi imkanlarıyla bir C++ programlama dili öğrenmek isteyen okurlarımız için bazı tavsiyelerde bulunmuştuk.

Birçok konuda çalışma yürüten Google, geçtiğimiz günlerde DeepMind ekibi ile herkese uygun politikalar üretebilen bir yapay zeka geliştirmişti. Ayrıca şirket geçtiğimiz yıllarda kod gerektirmeden resimleri sürükle bırak ara yüzü ile geliştirebileceğiniz “Cloud AutoML Vision” isimli bir yapay zeka geliştirme platformu oluşturmuştu. Bu alanda çalışmalarına devam eden Google, C++’ın halefi olarak konumlandırdığı yeni bir programlama dilini tanıttı.

Carbon, C++ koduna oldukça benziyor

Google’ın Toronto’da gerçekleştirilen Cpp North geliştirici etkinliğinde tanıttığı yeni programlama dilinin adı Carbon oldu. Carbon’un vizyonu ile ilgili önemli detaylar paylaşan Google, geliştirmenin hangi aşamada olduğu hakkında herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak Google çalışanları ve geliştirici Chandler Carruth birlikte oldukça iyi seviyede olan bir programlama dili oluşturdular.

Geliştiricilerin yaptığı açıklamalara göre, Carbon’un C++’a benzemesinin en büyük sebebi sunduğu performans. Aynı zamanda C++’da mevcut olan bütün eksiklikleri ve sorunları da ortadan kaldırmayı başardıklarını belirten geliştiriciler, Carbon’un programlama dilinin kodunun C++ koduna çok benzediğini hatta birçok açıdan aynı olduklarını açıkladı.

Geliştiriciler zamanla daha güvenli bir yapı oluşturmayı planlıyor

Geliştirici ekibi, yıl sonuna kadar temel çalışan bir sürümü yayınlamak istiyor. Carbon, her örnekleme için kodu kontrol etme ve yeniden kontrol etme ihtiyacını ortadan kaldıracak bir jenerik sistemi de dahil olmak üzere modern programlama ilkeleri üzerine bir temel üzerine inşa edilecek.

C++’da eksik olan ve ihtiyaç duyulan bir diğer özellik bellek güvenliğidir. Carbon’un geliştiricileri, başlatılmamış durumları daha iyi izlemenin, dinamik sınır denetimlerini destekleyen API’ler ve programlama dili tasarlamanın ve kapsamlı bir varsayılan hata ayıklama oluşturma modu oluşturmanın yollarını arıyor. Geliştiriciler zamanla güvenli bir Carbon alt kümesi oluşturmayı da planlıyor.

Açıklamalara göre, Carbon şunları destekleyecek:

  • Performans açısından kritik yazılım
  • Yazılım ve dil gelişimi
  • Okunması, anlaşılması ve yazılması kolay kod
  • Pratik güvenlik ve test mekanizmaları
  • Hızlı ve ölçeklenebilir geliştirme
  • Modern işletim sistemi platformları, donanım mimarileri ve ortamları
  • Mevcut C++ koduyla birlikte çalışabilirlik ve geçiş.

Carbon, Google ile ortak bir çalışma sonucunda ortaya çıkmasına rağmen geliştiriciler bunun topluluk tarafından yürütülen bağımsız bir proje olmasını istiyor. Henüz deneysel aşamada olan yeni programlama dili, Github’da Apache 2.0 lisansı altında dağıtılıyor ve geliştirme aşamaları Discord’da tartışmaya açılacak.

 

Bu yazı hoşunuza gittiyse eğer aşağıdaki emojilerden tepki verebilir veya görüşlerinizi yorum yazarak iletebilirsiniz.

mertinko

Yazılım hakkında bildiklerini anlatan sıradan biri.

Recent Posts

‘Microsoft.ACE.OLEDB.12.0’ Sağlayıcısı Yerel Makineye Kayıtlı Değil Hatası ve Çözümü (2025)

microsoft ace oledb 12.0 hatası,oledb 12.0 provider not registered,microsoft access database engine indir,accessdatabaseengine.exe indir,oledb provider…

2 hafta ago

Windows Uzak Masaüstü Uygulaması Kullanımdan Kaldırılıyor: İşte Son Tarih!

Microsoft, uzaktan farklı cihazları kontrol etmeye yarayan Uzak Masaüstü uygulamasına desteği keseceğini duyurdu. Onun yerine…

1 ay ago

Office 2021 Etkinleştirme ve Ürün Anahtarı Rehberi (2025 Güncel)

office 2021 etkinleştirme, office 2021 lisans anahtarı, office 2021 ürün anahtarı, office 2021 aktivasyon, office…

1 ay ago

Office 2016 Etkinleştirme ve Ürün Anahtarı Rehberi (2025 Güncel)

Microsoft Office 2016, güçlü özellikleri ve kullanıcı dostu arayüzü ile hala popülerliğini koruyan bir ofis…

1 ay ago

Office 2019 Etkinleştirme ve Ürün Anahtarı Rehberi (2025 Güncel)

Office 2019 etkinleştirme, Office 2019 ürün anahtarı, Office 2019 lisans, Office 2019 serial key, Office…

1 ay ago

2025 E-İmza Rehberi: E-İmza Nedir, Nasıl Alınır? (Başvuru, Ücretler ve Kullanım Alanları)

2025 e-imza, e-imza nedir, e-imza nasıl alınır, e-imza başvurusu, e-imza ücreti 2025, e-imza fiyatları, e-imza…

2 ay ago