Evde Oyun ve Web Sunucusu Kurmak
Evinizde bir oyun sunucusu ya da web sitesi sunucusu kurmak isteyebilirsiniz. Bunun için elinizde ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir sunucu veya bilgisayar olmalıdır. Bu bilgisayar veya sunucu, hizmet vereceğiniz kullanıcı sayısı ve kullanacağınız yazılımlara göre değişkenlik gösterecektir. Ancak değişkenlik gösterecek tek şey donanım değil.
Bu Yazının İçeriği
Evinizde kuracağınız bir home server için yukarıda bahsettiğimiz gibi iyi bir donanımın yanında iyi bir internet bağlantısına da ihtiyacınız var. Bir oyun sunucusu için, oyunda olan oyuncuların bilgisayarlarına gönderilen paketler, güncellemeler vb. birçok şey internet bağlantınız için büyük yük getirir.
Örneğin online GTA sunucusu (FiveM gibi) yönettiğinizi varsayalım, oyuna ilk defa giren kişilerin, yüklü miktarda upload paketi kullanması gerekir. Zira oyuna ilk kez girildiğinde, server üzerinde yaptığınız değişiklikler ve yeni modlu paketler oyuncunun bilgisayarına gönderilir. Bunun dışında sunucunuzda yaptığınız yeni bir mod, mevcut oyuncuların aynı anda aynı paketi bilgisayarlarına indirmesine yol açacaktır. Bu durumda da bant genişliği yüksek ve hızlı bir internet hizmeti kullanmanız şart.
Oyun sunucunuzun kapasitesi, oyuncu sayısı ve paket boyutları göz önünde bulundurularak kendinize özel bir internet hızı seçebilirsiniz. Ancak yalnızca arkadaşlarınıza değil, genel yani herkese açık bir sunucu yönetiyorsanız, 1.000 Mbps internet paketleri sizin için en mantıklı paketler olacaktır. Özellikle TurkNet’in sunduğu GigaFiber hizmeti gibi hem upload hem de download hızında aynı hızı sunabilen bir sağlayıcı tercih etmeniz, sunucunuz için oldukça yararlı olacaktır.
Web sunucuları için de durum farklı değil. Web sitesi yayınladığınızda oyun sunucularına göre çok daha düşük miktarda paket aktarımı yapılır. Ayrıca cache teknolojisi sayesinde sunucu yükünüz de oldukça düşecektir. Ancak web sunucuları, oyun sunucularına göre çok daha fazla kişi tarafından kullanılacağından, düşük paket boyutlarına rağmen yine büyük bir internet yükü ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Hobi amaçlı bir blog sitesi yayınlayacaksanız, anlık kullanıcı miktarı çok yüksek olmayacaktır. Bu durumda 100 Mbps upload hızı sizin için yeterli olacaktır. Ancak büyük çaplı bir iş yapacaksanız, yine 1.000 Mbps hız sizin için kaçınılmazdır.
İnternet hızınızı seçtiğinize göre, şimdi gelelim kullanacağınız internet donanımlarına.
Hızlı bir internet tek başına yeterli değil. Bu hızdan faydalanabilmeniz için, kullandığınız hızı karşılayabilen bir cihaza ihtiyacınız var. 1.000 Mbps’ye kadar hız sunan bir paket satın aldığınızı varsayalım. Kullandığınız cihazın ethernet portları 100 Mbps hız destekliyorsa, mevcut internet hızınızın sadece 10’da 1’ini kullanabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken, mevcut internet hızınızı destekleyen bir cihaz seçmek olacaktır.
Tabii ki modem ve router seçmek de kolay değil. Mevcut internet altyapınıza uygun ve ihtiyaçlarınızı karşılayan özellikleri bulunan modelleri seçmelisiniz.
Türkiye’de şu an yaygın olarak xDSL (VDSL ve ADSL gibi) ve fiber altyapılar kullanılıyor. Bu altyapıların da kendi türlerine yönelik modem ihtiyacı var. Örneğin online alışveriş sitelerinde modemlere baktığınızda VDSL2+ veya ADSL gibi ibareler görürsünüz. Bu ibareler tamamen kullandığınız altyapıları temsil etmekte.
Günümüzde neredeyse yalnızca ADSL desteği olan modem kalmadı denebilir. VDSL tabanlı modemler yaygınlaştıkça, artık ADSL özelinde bir model geliştirmesine gerek kalmadı. Bunun sebebi de modemlerin geriye dönük olarak ADSL teknolojisini desteklemesi. Ancak bu bir uğraş da gerektiriyor.
VDSL destekli modemler standart olarak VDSL modunda çalışacak şekilde ayarlanmıştır. ADSL altyapılarda bu modemleri kullanmak isteyen kullanıcılar ise modem arayüzünden altyapı türünü ADSL olarak düzenleyerek internetlerini kullanmaya başlayabilir. Bu durumun her zaman böyle olmadığını, otomatik şekilde xDSL altyapı algılayabilen modeller olduğunu belirtelim.
xDSL altyapılarında alabileceğiniz hız fiber altyapılara göre oldukça sınırlı. Bu durumda seçeceğiniz modemlerin aşırı hızlı olması gerekmese de sorunsuz bir deneyim için kaliteli modeller tercih etmeniz önemlidir.
Bunu söylememizin birçok sebebi var. Bunlardan en önemlileri arasında ısınma sonrası bağlantı problemleri ve güvenlik açıkları bulunuyor. Bu da ev sunucunuz için isteyeceğiniz son şey.
Fiber altyapılarda ise durum biraz farklı. Ülkemizde 2 çeşit fiber internet kullanım senaryosu var. Bu sebeple seçeceğiniz modem ve router modelleri bu kullanım senaryolarına uymak zorunda.
Bu senaryolardan ilki, toplu konut bölgelerinde sıkça tercih edilen büyük sonlandırıcı cihazlarının kullanıldığı yerlerde geçerli. Bu cihazların amacı, binaya kadar gelen fiber hattını CAT standardında ethernet kablolarıyla dairelere dağıtmak. Bu sayede kullanıcıların evinde yalnızca bir adet modem / router cihazı bulunuyor ve daireye gelen WAN kablosu ile internete bağlantı sağlanıyor.
Bu senaryoda daire içinde herhangi bir sonlandırıcı (ONT cihazı) bulunmadan bir router ile bağlantıyı evinizdeki cihazlarınıza dağıtabilirsiniz. Bu router’lar genellikle fiber destekli adı altında satılan, üzerinde bir adet WAN portu ve PPPoE (ağ protokolü) desteği olan router’lardır. Bu iki özellik bu senaryoda şart. Yani seçeceğiniz router modelleri bu özellikleri desteklemek zorunda.
Fiber altyapıdaki ikinci kullanım senaryosu ise yine yaygın olan ONT sonlandırma cihazı sonrası kullanılan modem ve router kullanımını temsil ediyor. Bu senaryoda, biraz önceki bina özelinde olan sonlandırıcı cihazlar yerine daireye özel ONT adı verilen sonlandırıcı cihazlar devreye giriyor. Bu cihazlar, yine aynı şekilde fiber hattın son bulduğu, sonrasında internet bağlantısının modem veya router cihazlarına aktarıldığı yerlerdir.
Eğer internet servis sağlayıcınız size ayrıca bir ONT cihazı tahsis ettiyse, harici bir router kullanmak zorundasınız. Yani ilk senaryodaki gibi WAN portuna sahip bir router tercih etmeniz gerekiyor.
Ancak günümüzde hem ONT yani sonlandırıcı görevini gören hem de modem/router görevini gören cihazlar mevcut. Bu cihazlar, harici bir router veya modem ihtiyacını ortadan kaldırarak tek cihaz ile bağlantının kurulmasını sağlıyor.
TurkNet, kullanıcılarına TurkNet GigaFiber kapsamında daireye kadar fiber internet sunuyor. Böylece 1.000 Mbps’ye kadar download ve upload hızındaki interneti daha stabil ve yüksek performanslı kullanabiliyorsunuz.
Kullanacağınız cihaz türünü netleştirdiyseniz şimdi gelelim kullanacağımız kablolara. Ev sunucularında Wi-Fi en son tercih edeceğiniz bağlantı tipi olmalı. Anlık frekans değişiklikleri, bant genişliğinin tıkanması gibi sorunlar, ev sunucuları için felaket senaryoları arasına girebilir. Bu sebeple bir ev sunucusu için kullanmanız gereken bağlantı tipi kablolu bağlantı olmalıdır. Peki nasıl bir kablo?
Ethernet kablosu alacağınız zaman veya modemlerimizin kutularından çıkan ethernet kablolarına baktığınız zaman CAT5, CAT5E veya CAT6 gibi ibareler görürüz. Bu ibareler, ethernet kablosunun standardını belirten ve hangi özellikleri sunduğunu gösteren terimlerdir.
Bunu kolay yoldan tanımlayacak olursak; düşük sayıya sahip CAT standardı, bant genişliği ve sinyal kaybı bakımından zayıf olan kabloları temsil ederken, yüksek sayıya sahip CAT standardı ise bant genişliği yüksek ve sinyal kaybı az veya nispeten yok diyebileceğimiz kablolardır.
Yani CAT 5, CAT 6 standardına göre daha yavaş hız ile birlikte probleme açık bir kablo türü diyebiliriz. CAT 6 bant genişliği sayesinde daha yüksek hız sunarken, kanallar arasındaki yalıtım sayesinde sinyal kaybını da önlüyor. Bu da daha sorunsuz bir deneyim demek.
Ayrıca bu kabloların uzunluğu da yine deneyiminize doğrudan etki eden bir durum. Modeminizden sunucunuza çekeceğiniz kablo gereğinden fazla uzun olduğunda yine sinyal kayıplarına yol açacak ve internet hızının düşük olması ile bağlantı problemleri gibi çeşitli sorunlara yol açacaktır. İdeal olan uzunluk, ihtiyacınız olan en uzun uzunluktur. Yani gereğinden fazla uzun kablo tercihi yapılmamalı.
Ethernet kablosu kategorilerini daha iyi anlamak ve karşılaştırmak için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz. Ayrıca bu tablo, kullandığınız internetin hızına göre kablo tipi seçiminde yardımcı olacak.
Kategori | Yalıtım | Max. bağlantı hızı | Max. bant genişliği |
CAT 3 | Yok | 10 Mbps | 16 MHz |
CAT 5 | Yok | 10-100 Mbps | 100 MHz |
CAT 5E | Yok | 1.000 Mbps – 1 Gbps | 100 MHz |
CAT 6 | Kablo türüne göre | 55 metreye kadar 10 Gbps | 250 MHz |
CAT 6A | Var | 55 metreye kadar 10 Gbps | 500 MHz |
CAT 7 | Var | 15 metreye kadar 100 Gbps | 600 MHz |
CAT 7A | Var | 15 metreye kadar 100 Gbps | 1.000 MHz |
CAT 8 | Var | 30 metreye kadar 40 Gbps | 2.000 MHz |
Listede kullanmanızı önerdiğimiz birkaç kategori var. Bunlara değinmek gerekirse;
CAT 5E, CAT 5 versiyonunun revize edilmiş yani biraz geliştirilmiş bir versiyonu. Aralarında fiziksel bir fark yok. Ancak üreticiler, iletişim kanalları (çapraz konuşma) arasında istenmeyen sinyal aktarımlarını ortadan kaldırmak için CAT 5E kablolarını daha katı test standartları altında üretmeye başladı. CAT 5E, düşük üretim maliyeti ve CAT 5 kablolarından daha yüksek hızları desteklemesi nedeniyle şu anda en yaygın kullanılan kablo türlerinden biridir. 1000 Mbps hızı desteklemesine karşın herhangi bir yalıtıma sahip olmaması en büyük eksisidir.
CAT 6 standardı, kendisinden önceki bütün standartlardan çok daha büyük bir bant genişliğine sahiptir. Üreticinin tercihine göre folyo ve örgülü yapılarla yalıtılan bu kablolar, sinyal kaybını minimuma indirmeyi hedefliyor. Ayrıca günümüzdeki birçok modemin kutusundan da artık bu standarda sahip kablolar çıkıyor.
Sorunsuz bir internet deneyimine sahip olmak istiyorsanız, CAT 6 uygun fiyatlı en iyi çözüm.
CAT 6A, CAT 6’ya göre bant genişliği yükseltilmiş bir standarttır. CAT 6 ile 250 MHz olan bant genişliği, CAT 6A ile 500 MHz’e yükseliyor. Bu sayede bu kablo yüksek hızları koruyabiliyor. Ayrıca bu standardın CAT 6’ya göre başka büyük bir artısı da standart olarak yalıtımlı gelmesi.
CAT 7, kendisinden önceki tüm standartlardan çok daha gelişmiş bir standarttır. Artan bant genişliği, özellikle yerel ağlarda sürekli dosya transferi yapanlar için biçilmiş kaftan. Örneğin video içerik üreten bir stüdyodasınız ve dosyaları farklı konumlara kopyalamanız gerekiyor. Bu kablo sayesinde 100 Gbps hıza ulaşabilirsiniz. Bu da saniyede 12.5 GB veri aktarımı demek.
CAT 7 kablolar, kendisinden önceki kablolar gibi RJ45 konnektör yerine GigaGate45 konnektörle geliyor. Bu konnektör RJ45 ile geriye dönük olsa da halen problem çıkartabilen bir yapıya sahip. Bu sebeple eski cihazlarınız için tercih ederken uyumluluğunu kontrol etmenizde fayda var.
CAT 7A, CAT 7’nin sunduğu hızı koruyor ancak bant genişliği artarak iki yönlü iletişimde daha iyi bir deneyim vadediyor. CAT 7’de olduğu gibi destek konusunda yine limitlere sahip. Ev kullanıcıları için her yönden gereksiz olan bu kategori, büyük projelerde veya işletmelerde kullanmaya uygun olarak tasarlanmış.
Sıra en gelişmiş ethernet kablo standardında. CAT 8, halen üzerine çalışılan ancak mevcut olarak en gelişmiş ethernet kablosu tipidir. Bu kablo tipiyle daha uzun mesafelerde veri aktarımı mümkün hale geliyor. Yüksek bant genişliği de yine iki yönlü iletişimde büyük bir avantaj sağlıyor.
CAT 8 ayrıca IEEE (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) standartlarını destekleyen tek kablo tipidir.
Sonuç olarak, 100 Mbps hız ile ev sunucusu kuracak bir kullanıcının CAT5E veya CAT6 kullanmasında bir sakınca yok. Hatta CAT6 kablolar ile CAT5E kablolar arasında fiyat olarak neredeyse hiçbir fark olmadığı için, CAT6 burada tercih etmeniz gereken kablo tipi olmalıdır. Ancak daha iyi olmasını istiyorsanız tabii ki daha iyi kablolar da tercih edebilirsiniz.
1.000 Mbps bir bağlantı ile sunucu kuracaksanız, burada önerimiz minimum CAT6 olacaktır. Ancak bütçeniz elveriyorsa, CAT7 ve CAT8 de tercih edebilirsiniz.
microsoft ace oledb 12.0 hatası,oledb 12.0 provider not registered,microsoft access database engine indir,accessdatabaseengine.exe indir,oledb provider…
Microsoft, uzaktan farklı cihazları kontrol etmeye yarayan Uzak Masaüstü uygulamasına desteği keseceğini duyurdu. Onun yerine…
office 2021 etkinleştirme, office 2021 lisans anahtarı, office 2021 ürün anahtarı, office 2021 aktivasyon, office…
Microsoft Office 2016, güçlü özellikleri ve kullanıcı dostu arayüzü ile hala popülerliğini koruyan bir ofis…
Office 2019 etkinleştirme, Office 2019 ürün anahtarı, Office 2019 lisans, Office 2019 serial key, Office…
2025 e-imza, e-imza nedir, e-imza nasıl alınır, e-imza başvurusu, e-imza ücreti 2025, e-imza fiyatları, e-imza…