Categories: Genel

Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Domain alırken dikkat edilmesi gerekenler, dijital ortamda satın alma işlemlerinde sahtekarlık/dolandırıcılık her zaman karşılaşacağımız olumsuzluklardandır. Bunları önceden anlamak ve bu tür dolandırıcılık ihtimallerini ortadan kaldırmak için basit bir kaç öneri ve kurallar vardır. Domain alım satım işlemlerinde de aynı durum söz konusu fakat domain alımlarında olay başka boyutlara varabiliyor. Örneğin bir firmada barındırdığınız domainler oldukça ucuz olabiliyor lakin bu domain firması sizin domainlerinizi ucuz barındırdığı için ileride herhangi bir problem oluştuğunda haklarınızı aramaya çalıştığınızda domaininizi geri alamayabilirsiniz.

Domain yatırımı yaparken seçeceğiniz firmalarda dikkatli olmalısınız. Bu gibi riskleri almak istemiyorsanız bilindik domain satan firmalar üzerinden alımlarınızı gerçekleştirirseniz daha sağlıklı olacaktır.

Bunun için sizlere altın kural niteliğinde bir kaç öneri sunmak istiyorum;

1- Alan adı fiyatı piyasa ortalamasının “çok çok” altında ise satın almanızı önermiyoruz. Örneğin; 80 tl lik domain 25 tl ye sağlanıyor ve gerek kayıt, gerek yenileme, gerek transfer bu fiyat ile kalıcı sunuluyor ise, bir kampanyaya dahil olarak geçici sağlanmıyor ise, durup düşünmeniz gerekir. Bu tarz kayıtlar her zaman %50 risklidir.
2- Alan adı firması Azure ile sizlere bu domainleri sağlıyor ise yine durup düşünmeniz ve şüphe ile bakmanızı öneriyoruz. Mümkün ise farklı bir firma tercih edin.
3- Alan adı firması yıllanmış değil ise (bize göre en az 2 yıl), hakkında şüphe içeren şikayetler var ise ucuz diye yine de tercih etmemenizi öneriyoruz. Alternatif bir çok alan adı kaydedici firma mevcut.
4- Önemli proje domainlerinizi ucuz alan adı kaydı yaparak riske etmemenizi öneriyoruz. Piyasa ortalamasını araştırıp, soruşturup en uygun olanı belirlemelisiniz.
5- Alan adını satın aldınız, ancak sonradan pişman oldunuz ve alan adı firmasına güvenemiyorsunuz. Bu durumda alan adınızı hızlı şekilde başka yere transfer edebilirsiniz. Transfer kodu verilmiyor ise veya kilit kapatılmıyor ise https://icannportal.force.com/compliance/s/transfer adresinden direkt olarak ICANN e form gönderip transfer kodunuzu alıp başka bir yere kolaylıkla transfer edebilirsiniz.

mertinko

Yazılım hakkında bildiklerini anlatan sıradan biri.

Recent Posts

‘Microsoft.ACE.OLEDB.12.0’ Sağlayıcısı Yerel Makineye Kayıtlı Değil Hatası ve Çözümü (2025)

microsoft ace oledb 12.0 hatası,oledb 12.0 provider not registered,microsoft access database engine indir,accessdatabaseengine.exe indir,oledb provider…

2 hafta ago

Windows Uzak Masaüstü Uygulaması Kullanımdan Kaldırılıyor: İşte Son Tarih!

Microsoft, uzaktan farklı cihazları kontrol etmeye yarayan Uzak Masaüstü uygulamasına desteği keseceğini duyurdu. Onun yerine…

1 ay ago

Office 2021 Etkinleştirme ve Ürün Anahtarı Rehberi (2025 Güncel)

office 2021 etkinleştirme, office 2021 lisans anahtarı, office 2021 ürün anahtarı, office 2021 aktivasyon, office…

1 ay ago

Office 2016 Etkinleştirme ve Ürün Anahtarı Rehberi (2025 Güncel)

Microsoft Office 2016, güçlü özellikleri ve kullanıcı dostu arayüzü ile hala popülerliğini koruyan bir ofis…

1 ay ago

Office 2019 Etkinleştirme ve Ürün Anahtarı Rehberi (2025 Güncel)

Office 2019 etkinleştirme, Office 2019 ürün anahtarı, Office 2019 lisans, Office 2019 serial key, Office…

1 ay ago

2025 E-İmza Rehberi: E-İmza Nedir, Nasıl Alınır? (Başvuru, Ücretler ve Kullanım Alanları)

2025 e-imza, e-imza nedir, e-imza nasıl alınır, e-imza başvurusu, e-imza ücreti 2025, e-imza fiyatları, e-imza…

2 ay ago