Genel

Anakartlardaki TPM 2.0 nedir? Ne işe yarar?

Güvenliğe önem veren bilgisayar veya anakart tanıtımlarında sık sık TPM 2.0 nedir özelliğine vurgu yapıldığını görürsünüz. Peki bu TPM özelliği ne demektir ve ne işe yarar?

Özellikle güvenlik konusuyla yakın alakalı olan kullanıcılar, TPM veya Trusted Platform Module adındaki teknolojiyi iyi bilirler.  Trusted Computing Group (TCG) tarafından geliştirilen bu teknoloji, bilgisayarlarımızda ne işe yarıyor biliyor muyuz? Bilmiyorsanız sizi yazımıza alalım.
Güvenilir Platform Modülü olarak adlandırabileceğimiz TPM temel manada anakartınıza lehimlenmiş bir yonga ve söküp götürmenize olanak yok. Bilgisayarınızda bir şifreleme yapmak istediğinizde TPM yongasına ihtiyaç duyarsınız zira benzersiz şifre anahtarlarının tamamı veya bir kısmı bu yonga üzerine kaydedilir. Bu bakımdan anahtarlara erişim zorlaşır ve güvenli bir şifreleme imkanı sunulur. Lehimli olduğu için sadece o anakartta geçerlidir ve söküp başka bir anakarta taksanız bile anahtarlara erişemezsiniz.
Windows tarafında sunulan BitLocker sürücü şifrelemesi, TPM yongası gerektirir. Ayrıca Windows 8.1 ve 10 ile birlikte gelen cihaz şifrelemesi özelliği de yine TPM yongasına ihtiyaç duyar. Bu şifrelemelerdeki benzersiz anahtarlar TPM üzerinde saklanır. Eğer kullanıcı şifreli sürücüyü çıkararak başka bir TPM destekli anakarta takmak isterse daha uzun kurtarma anahtarını da yanına alması gerekiyor.
TPM yongası genelde anakartlara lehimli olarak geliyor ancak olmadığı durumlarda eğer anakartınız destekliyorsa ek bir modül olarak satın alıp takabilirsiniz. Güvenli olduğu için tercih edilse de sadece yazılım olarak sürücü şifrelemesi yapabiliyorsunuz. Windows’ta yer alan EFS buna bir örnek. Ayrıca Bitlocker’ın gizlenmiş olan TPM gerektirmeme özelliğini aktif hale getirerek yine yazılım bazlı şifreleme yapabiliyorsunuz. TPM modüllerini günümüzde Intel, Toshiba, Atmel, Infineon gibi firmalar üretiyor.
TPM modülleri ile ilgili ilginç bir detay ise bazı ülkelerde yasaklı olması. Benzersiz anahtarlara ulusal güvenliğin söz konusu olduğu durumlarda ulaşmak isteyen ülkeler, TPM kullanımını engelliyor. Hali hazırda Çin, Rusya, Beyaz Rusya ve Kazakistan’da TPM entegrasyonu yasak.

Windows 11 tanıtılmasıyla beraber sistem gereksinimleri arasında yer alan Tpm 2.0 konusunu merak ettiğinizi ve TPM nedir dediğinizi duyar gibiyiz. Peki nedir bu Tpm ? Tpm (Trusted Platform Module) Güvenilir Platform Modülü, entegre şifreleme anahtarları aracılığıyla donanımı güvence altına almak için tasarlanmış özel bir mikro denetleyici olan güvenli bir şifreleme işlemcisi için uluslararası bir standarttır. Windows 11 tanıtılması ile beraber bu modül Windows 11 sistem gereksinimleri içerisinde zorunlu olarak gösterilmektedir.

Eğer anakartınızda TPM 2.0 modülü mevcut değilse maalesef Windows 11 yüklemesi veya yükseltmesi yapamayacaksınız ve Tpm 2.0 desteklenmiyor hatası alacaksınız

Eğer anakartınızda Tpm modülü yoksa Windows 11 ISO dosyası kuruluma izin vermiyor. Peki Tpm modülü neden zorunlu kılınıyor ? 

Bu çip, kullanıcı bilgileri dahil olmak üzere pek çok önemli veriyi şifreleyerek hafızasında tutmaya yarar. Bu da daha güvenli bir kullanımın yolunu açmaktadır. TPM 2.0 mikrodenetleyicisi yeni anakartların çoğunda bulunsa da eski anakartlarda bulunmuyor.

Ancak ufak bir ihtimal olsa da Windows 11 Tpm 1.2 destekleyeceği söyleniyor. Eski anakartların çoğunda Tpm 1.2 modülü bulunmaktadır.

Yani sonuç olarak eğer eski bir bilgisayara sahipseniz maalesef Windows 11 yüklemesi yapamayacaksınız.

Bu makalemden memnun kaldıysanız aşağıdaki emojilerden geri bildirim vererek ve yorum yaparak desteklemiş olursunuz.

 

mertinko

Yazılım hakkında bildiklerini anlatan sıradan biri.

Recent Posts

‘Microsoft.ACE.OLEDB.12.0’ Sağlayıcısı Yerel Makineye Kayıtlı Değil Hatası ve Çözümü (2025)

microsoft ace oledb 12.0 hatası,oledb 12.0 provider not registered,microsoft access database engine indir,accessdatabaseengine.exe indir,oledb provider…

2 hafta ago

Windows Uzak Masaüstü Uygulaması Kullanımdan Kaldırılıyor: İşte Son Tarih!

Microsoft, uzaktan farklı cihazları kontrol etmeye yarayan Uzak Masaüstü uygulamasına desteği keseceğini duyurdu. Onun yerine…

1 ay ago

Office 2021 Etkinleştirme ve Ürün Anahtarı Rehberi (2025 Güncel)

office 2021 etkinleştirme, office 2021 lisans anahtarı, office 2021 ürün anahtarı, office 2021 aktivasyon, office…

1 ay ago

Office 2016 Etkinleştirme ve Ürün Anahtarı Rehberi (2025 Güncel)

Microsoft Office 2016, güçlü özellikleri ve kullanıcı dostu arayüzü ile hala popülerliğini koruyan bir ofis…

1 ay ago

Office 2019 Etkinleştirme ve Ürün Anahtarı Rehberi (2025 Güncel)

Office 2019 etkinleştirme, Office 2019 ürün anahtarı, Office 2019 lisans, Office 2019 serial key, Office…

1 ay ago

2025 E-İmza Rehberi: E-İmza Nedir, Nasıl Alınır? (Başvuru, Ücretler ve Kullanım Alanları)

2025 e-imza, e-imza nedir, e-imza nasıl alınır, e-imza başvurusu, e-imza ücreti 2025, e-imza fiyatları, e-imza…

2 ay ago